onsdag den 4. november 2009

Brunkager :)

Julen nærmer sig med hastige skridt, og jeg tænkte det ville være en god ide at starte denne blog med en række juleopskrifter. Som start på en række juleopskrifter kommer her, brunkager:

Brunkager (eller peberkager som de blev kaldt i gamle dage) er en af de nuværende danske madvarer, der kan spores længst tilbage i tiden. De kan i hvert fald dateres til slutningen af 1400-tallet. Gennem historien har opskriften stort set været den samme. Forskellene lå i udformningen.

Her kommer min opskrift på disse dejlige julekager:

500 g margarine, 500 g sukker, 250 g sirup, 125 g mandler, 7 g st. nelliker, 25 g st. kanel, 15 g potaske, 100 g sukat, 1 kg mel

1. Sæt en gryde på varmen. Smør, sirup og sukker hældes i gryden. Når det er smeltet tages gryden af varmen.
2. Mandler og sukat hakkes groft og blandes i dejen sammen med krydderierne.
3. Potasken røres ud i lidt kogende vand, og derefter tilsættes det også dejen.
4. Melet hældes i og dejen æltes.
5. Tril dejen til pølser ca. 5 cm i diameter. Disse stilles i køleskabet et par dage.
6. Rullerne skæres i tynde skiver med en skarp kniv.
7. Bages i en varm ovn (170°) til de er gyldne (5-10 min.). Hvis de bliver for mørke kan de nemt komme til at smage bittert.
8. Når kagerne er kølet af kommes de i kagedåser.

Ca. 300 stk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar